måndag 29 november 2010

Otroligt!

Dagens citat måste bara bli detta: 

- Vi har besiktigat platsen och med bakgrund av det har vi bestäm att salta och ploga, säger Merete Dissing från Koldings kommun till Ekstrabladet.dk. 
 http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2231690/fyra-bilar-korde-in-i-deras-vagg

Detta kommer hon fram till EFTER att 4 bilar kört in i huset och familjen ringt om att få hjälp flera gånger. När de besiktat platsen kommer de fram till att de måste salta, INTE efter att familjen ringer och ber om hjälp när bil efter bil åker in i huset. Låt säga att man kör rakt in i huset, frontalkrockar med det, då har vi MINST 4 potentiella whiplashskador. Okej, det handlar om prioritering och andra ställen var säkert jätteviktiga att salta också, men jag tyckte just att hennes uttalande var så typiskt! :-) Det är ju så det är nu lite överallt, man måste överbevisa dem för att få hjälp. Vården är ju ett praktexempel på det. 

Försäkringskassan, ja, där får man ingen hjälp eller förståelse hur mycket man än bönar och ber. En regel är en regel! Vet inte om de får löneavdrag om de är mänskliga där. Det snackades ju förut om att de fick bonus om de höll sjuktalen nere. Hur gör man det? Genom åtgärder? Nä, det tar för lång tid! På det viset piskas de till att vara stenhårda.

Min kurskamrat fick noll i SGI= sjukpenninggrundande inkomst. Får man noll i SGI får man ingen ersättning alls när man är sjuk. Jag har noll i SGI, men det är en annan historia.
Vilket hemskt brott måste begås för att man ska hamna på noll i ersättning? SVAR: vara utanför systemet i en dag. EN DAG, sedan är det kört! Skitsamma om du jobbat hela ditt liv innan dess. Min kurskamrat, en dam nära pensionsåldern, hederlig och skötsam, råkade ut för detta.
Läkaren sjukskrev henne "månaden ut". Damen gick således och anmälde sig som arbetssökande den 1 i månaden. MEN hon fick noll i SGI  för att hon varit utanför systemet 1 dag.
Varför? Jo, läkaren hade skrivit intyget till den 30:e, men månaden hade 31 dagar. Damen hade inte tänkt närmare på saken än att hon var sjukskriven månaden ut och gick till AF den 1:a som man ska. Hon ringde så klart till Försäkringskassan och sa att det blivit tokigt på läkarintyget. "Jag kan inget göra. Du har varit oförsäkrad en dag och det räcker" Damen hörde med läkaren och han skrev ut ett nytt läkarintyg som daterades till den 31:a.  FK godkände det, så nu har hon SGI igen. Istället för att handläggaren bara kunde hjälpt henne när det var en sådan bagatell, så blev det en massa extra jobb för ALLA inblandade.

Detta funkar ju inte! I hela valdebatten snackades det bara om vad som ska hända med de utförsäkrade. Ja, det är en bra debatt, men vi måste titta på det hela ur ett större perspektiv. HELA SGI-SYSTEMET ÄR GALET! En dag ska inte stjälpa en människa, eller 3 månader utanför systemet som i mitt fall. Man borde räkna ut ett medel på senaste årets inkomst, eller ha en gräns på några månader, inte EN DAG! Är det inte BRA att man försöker klara sig på egna pengar och inte ligga samhället till last?! Nej, för egen del ska jag aldrig mer försöka vara duktig, utan se till att hålla i bidragen med knytnävarna. Detta system främjar inte valfrihet, det främjar bidragstagande! Helt emot vad Moderaterna påstår.2 kommentarer:

Annelie sa...

Man blir så j...a trött, ja saknar ord!!!

Becca sa...

Jag är också nollad bl.a. eftersom folkhögskolorna har jullov. Universitetens terminer slutar ju oftast i januari...

Har en vän som upptäckte att hon var nollad när hon fick barn. Hon hade inte anmält sig på AF de 4-5 dagarna mellan det att skolan slutade och hennes sommarjobb började. Vem tror egentligen att man gör något vettigt på AF om man har ett sommarjobb om 4 dagar?

Det kan inte finnas många på FK som får guldklockor. De måste ju tröttna tillslut på att vara omänskligt regelstyrda.